Wat is Fixatie Disparatie?

Bij de geboorte ontwikkelen de ogen zich nog.
De ogen van een pas geboren baby kunnen nog niet goed samen werken en kan een pas geboren baby ook nog niet goed zien. Rond het 10e levensjaar is de ontwikkeling van de ogen voltooid.
Dit houd in dat een kind dat als er geen afwijkingen zijn een kind net zo goed kan zien als een volwassen iemand en de ogen volledig samen kunnen werken.
Alles wat we we met de ogen waarnemen komt via de twee ogen in het achterste deel terecht van de hersenen.
Waarbij de hersenen ervoor zorgen, dat het beeld dat van elk oog afkomstig is, worden waargenomen als één beeld. Als van elk oog één de beelden verschoven zijn ten opzichte van elkaar, corrigeren de hersenen dit.
Dit noemen we Fixatie Disparatie. Elk mens heeft Fixatie Disparatie van de normale samenwerking tussen beide ogen.

Kan Fixatie Disparatie afwijkend zijn?

Als er geen goede samenwerking is tussen beide ogen, zoals bij scheelzien, is er geen Fixatie Disparatie. Dit komt doordat er dan maar één beeld in het achterste deel van de hersenen terecht komt. Afwijkende Fixatie Disparatie komt dan ook alleen voor bij mensen met een niet (zichtbare) afwijkende oogstand. Door onderzoek te doen kan worden vastgesteld of er sprake is van een afwijkende is.

Afwijkingen in de Fixatie Disparatie kunnen verschillende klachten geven zoals:

 • Hoofdpijn
  toename in de loop van de dag vooral boven de ogen (frontaal) na lezen en/of werken op de computer
 • Vermoeidheid van de ogen / focusklachten / overige klachten toename in de loop van de dag en/of na dichtbij-werk of een lange werkdag, onrustig beeld, problemen in drukke omgeving met veel bewegende beelden zoals in verkeer / winkel, mensen niet kunnen aankijken, moeite met focussen, gevoel van wazig beeld ondanks goede gezichtsscherpte.

Daarnaast kan Fixatie ook leer- en concentratieproblemen geven.

Bureau Beeldvisie zal dan ook altijd een voor-screening Fixatie Disparatie doen bij vermoeden van een disfunctie in de oogsamenwerking.

|

 

 • Functionele Oogzorg Nederland (FON)
  “Functionele Oogzorg Nederland (FON) is een multidisciplinaire oogzorgorganisatie.

  Opticiens, optometristen, orthoptisten, jeugdartsen werken nauw samen met professionals uit het onderwijsveld en de (para)-medische wereld. Doel is om het publiek te informeren en te adviseren over visuele problemen en de nadelige gevolgen hiervan. Functionele Oogzorg Nederland onderhoudt ook nauw contact met de oogheelkunde en werkt samen met de sportwereld en organisaties als de ANWB Rijopleiding, REX Advocaten, Ziizorg en de Whiplash Stichting Nederland.”


agsdix-null

Correspondentie adres:

Bureau beeldvisie Purmerend
Sandy van Eijsden
D.H. Camarastraat 166
1447 ZN Purmerend
tel : +31642928662

agsdix-null

Registraties:

 • AGB code: 41411587
 • SKJ nr : 140017915
 • KvK     : 37145602
agsdix-null
skjeugd.nl
LEREN LEREN Methode
Leren Leren Methode