Hoogbegaafdheid en ADHD

Diagnose

De laatste jaren worden kinderen steeds meer bestempeld met ADHD. Sommigen zeggen, het is een trend: vroeger had je de kinderen gevoelig voor kleurstoffen zijn, daarvoor de allergiën en nu is het ADHD.

Toch worden er veel kinderen bestempeld / gelabeld/ in het hokje gestopt met ADHD. Wat niet altijd terecht is. (Zie ook PDF file “mijn kind heeft geen ADHD maar is hoogbegaafd” onder Artikelen)

De eigenschappen die horen bij hyperactiviteit zijn: hooggevoeligheid, hoog energie niveau en minder slaap nodig. Maar uit onderzoek blijkt dat dit ook de eigenschappen zijn van begaafde kinderen.

Een studie van kinderen tussen de 2,5 en 12,5 jaar met de hoogste IQ’s, toont aan dat de ouders de volgende eigenschappen bij hun kinderen observeren:

 • 90% is “gevoelig”
 • 83% concentreert zich op een activiteit tegelijk
 • 79% heeft een hoog energie niveau of is erg actief
 • 50% heeft minder slaap nodig dan andere kinderen
 • 44% is gevoelig voor labels in de kleding en andere gevoelige dingen

Sommige studies tonen aan dat begaafde kinderen kort aandacht hebben voor iets en snel verveeld zijn. Andere studies tonen aan dat ze overmatig enthousiast zijn en ongebruikelijk intens, met grotere emotionele extremen, zoals compassie, verdriet en depressiviteit.

Meer intelligente peuters zijn vaker gefrustreerd dan andere jonge kinderen. Hun verstand kan complexere uitdagingen aan, maar zijn geblokkeerd door hun fysieke nog-niet-zo-ver ontwikkelde motoriek. Of ze hebben meer complexe ideeën die ze willen uiten, dan dat ze verbaal al kunnen uiten. Ongeveer 20 tot 25 procent van de begaafde kinderen heeft sociale en emotionele problemen – twee keer zoveel als bij andere kinderen.

N.B. Uiteraard zijn er vele situaties waarin ADHD op terechte wijze wordt gediagnostiseerd. Echter bij twijfel en/of een combinatie tussen ADHD en Hoogbegaafdheid verdient het ten zeerste aanbeveling de diagnose te laten stellen c.q. te laten toetsen door een psychiater welke is gespecialiseerd op het gebied van zowel Hoogbegaafdheid als ADHD.

Deze zijn onder andere te vinden bij CBO (Centrum Begaafdheidsonderzoek te Nijmegen)

Link:

 • CBO Nijmegen
  “Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) is een expertisecentrum op het gebied van hoogbegaafdheid. Wij hebben oog voor het individu en zijn/haar omgeving als geheel en stellen de persoonlijke leer- en ontwikkelingsbehoeften van cliënten centraal. Op deze manier probeert het CBO, onderbouwd vanuit de wetenschap, een bijdrage te leveren aan het vakgebied van hoogbegaafdheid. Ons streven is dat kinderen en (jong) volwassenen zich ontwikkelen tot autonome en zelfsturende individuen.”

agsdix-null

Correspondentie adres:

Bureau beeldvisie Purmerend
Sandy van Eijsden
D.H. Camarastraat 166
1447 ZN Purmerend
tel : +31642928662

agsdix-null

Registraties:

 • AGB code: 41411587
 • SKJ nr : 140017915
 • KvK     : 37145602
agsdix-null
skjeugd.nl
LEREN LEREN Methode
Leren Leren Methode