SKIP Smart Kids In Projects

SKIP (Smart kids In Projects)

Sandy van Eijsden

Wat is SKIP
SKIP is een unieke projectgroep voor hoogbegaafde en slimme kinderen.

Waarom ook slimme kinderen?
In de praktijk blijkt dat er voldoende hoogbegaafde kinderen rondlopen die de “hoogbegaafdheidsnorm” (een IQ van minimaal 130) net niet halen bij de afname van een IQ test.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan faalangst, onderpresteren of niet anders willen zijn. Bij een eventuele volgende test kan wellicht hoger of zelfs nog lager gescoord worden. Één en ander neemt niet weg dat hier gesproken kan worden over een hoogintelligent of hoogbegaafd kind en hebben ook deze kinderen vaak behoefte aan dat stukje andere benadering en aangaan van uitdagingen op basis van hun hoge intelligentie.

Daarom zijn niet alleen kinderen met een IQ van minimaal 130, maar ook hoog intelligente kinderen (kinderen met een IQ score ergens tussen de 120-130) welkom.

Wat doet SKIP?
SKIP verzorgt projecten van 6 weken van 2 uur op zaterdagmiddag.

Deze projecten hebben steeds een ander onderwerp bijvoorbeeld: natuur, heelal, kunst, computergames maken of een project dat door de kinderen zelf aangedragen wordt.

Als de kinderen een project met elkaar aangaan mogen ze naar eigen behoefte de stof uitdiepen. (hiervoor is binnen de school vaak te weinig tijd, ruimte en of begeleiding) Zeer belangrijk voor hoogbegaafde en of hoogintelligente kinderen is het ontmoeten van zogenaamde peers.(kinderen met vergelijkbare intelligentie, gevoelens en interesse) Hoogbegaafde kinderen voelen zich op school vaak anders, vinden in veel gevallen weinig aansluiting met hun groepsgenoten, worden dikwijls gepest en kunnen zich daardoor defensief en of onaangepast gaan gedragen.

Door met gelijken samen te werken is er tijd en ruimte om vriendschappen met gelijken op te bouwen en dingen waar de kinderen emotioneel-sociaal of maatschappelijk tegenaan lopen met elkaar te delen(denk aan pesten, anders zijn, onderpresteren, eenzaamheid, onbegrip). Om hier beter mee om te kunnen gaan krijgen de kinderen begeleiding en handvatten door de projectleidster tijdens de bijeenkomsten aangereikt.

Aan het begin van elk project wordt er een contract door de kinderen getekend waarin ze elkaar beloven dat wat er besproken wordt onderling binnen de groep en de ouders blijft, Mede hierdoor kan er een vertrouwensband ontstaan waarbinnen een ieder kan vertellen wat hij of zij met anderen wil delen.

Tijdens de projecten wordt ook aandacht besteed aan het plannen van het project en het doelmatig te werk gaan.
Bij de laatste bijeenkomst is er een presentatie voor de ouders waarin de kinderen kunnen tonen wat ze geleerd en gemaakt hebben.

Het eerste project van SKIP start februari 2009 en zal gaan over ‘Het heelal’ inclusief een unieke rondleiding naar
sterrenwacht VESTA in Oostzaan.

Aan overige projecten wordt achter de schermen gewerkt en zijn in veel gevallen al diverse contacten gelegd met deskundigen:

  • Computergames programmeren
  • Maken van websites
  • Kunst en beeldhouwen (inclusief geschiedenis)
  • Spaans (inclusief geschiedenis van de grammatica en herkomst/verbastering van de woorden)
  • Fotografie
  • Natuur
  • Muziek

Zie voor overige informatie en kosten verder onder Agenda of neem contact op met Bureaubeeldvisie.